”De ce este dificil de pus diagnosticul de autism?”

thumbDesi literatura de specialitate arata ca acest diagnostic se poate pune la copii foarte devreme, inainte chiar de 12 – 18 luni, acest lucru se regaseste rar in practica de specialitate.

“Avem copii care ajung la noi, la terapie, inaintea varstei de 2 ani, care au diagnostic si ai caror parinti sunt pregatiti pentru a incepe recuperarea cu copiii lor, marea majoritate avand medicul in Bucuresti. Avem insa si cazuri care ajung la noi la 5 ani, de multe ori fara a avea un diagnostic clar pana la aceasta varsta. Aceasta situatie o gasim in multe tari din Europa, nu doar in Romania, factorii care impiedica diagnosticarea si interventia precoce fiind oarecum aceeasi.” – Psiholog Daniela Gavankar

Uneori parintele, mai ales daca se afla la primul copil, nu banuieste ca este ceva in neregula cu fiul/fiica sa, iar specialistii cu care intra in contact nu sesizeaza nici ei dificultatile copilului. In acest caz copilul este diagnosticat abia la intrarea in gradinita sau chiar mai tarziu, la intrarea in scoala.

In alte cazuri parintele sesizeaza ca ceva este in neregula dar nu poate accepta aceasta situatie si atunci nu cauta ajutor sau neaga si incearca pe cat posibil sa ascunda ori sa caute scuze comportamentului copilului.

Insa de multe ori parintii sesizeaza dificultatile copilului si vor sa investigheze si sa ceara ajutor, dar se lovesc de o serie de persoane din jur, care blocheaza demersurile lor………..

Aceast articol este preluat de pe platforma online autismro.wordpress.com

Pentru a citi articolul integral, vizitati linkul: De ce este dificil de pus diagnosticul de autism?

 

Toate cele bune,

Elena Nedelcu

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s